Een mentor is een persoon die zijn eigen (levens)ervaring gebruikt om een ander terzijde te staan.

De benaming ‘mentor’ is ontleend aan ‘Mentor’. In de Griekse mythologie is dit de opvoeder van de zoon van Odysseus: Telemachos. Via het pedagogische boek ‘Les Adventures de Telemaque’ uit 1699 van de Franse schrijver François Fénelon is deze benaming ook in onze taal terecht gekomen. Daarom wordt de soms gebruikte vrouwelijke vorm ‘mentrix’ afgewezen, omdat die gebaseerd is op de misvatting dat er een woord “mentor” in het Latijn zou bestaan.

In ons onderwijssysteem is een mentor een leerkracht die leerlingen op een breed gebied adviseert en begeleidt. En in de kunst bestaat een mentor om een andere kunstenaar te helpen zijn of haar carrière op te bouwen.

Ik ben van mening dat traditionele coaches, consultants en adviseurs vaak kennis achterhouden, voor de korte-termijn-oplossing gaan en regelmatig verborgen agenda’s hebben. Ze hebben er behoefte aan om hun eigen kennis en kunde onmisbaar te maken, zodat de klant regelmatig terug moet voor verder (betaald) advies. Ik zie dat niet als de juiste weg. Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid dat klanten na mijn bemiddeling zelfstandig verder kunnen met de nieuwe marketingactiviteiten. Daarom zie ik mijzelf als ‘Marketing Mentor’.

Marketingprogramma’s

Marketing Vitaminen kent naast een ad hoc service, 4 vaste marketingprogramma’s. Klik op de benamingen voor een heldere uitleg van het betreffende programma: